Published február 01, 2015 by Haradel with 0 comment

Dan Wells:Partials-Részben ember

Kiadó:Fumax Kiadó
Kiadás éve:2012
Terjedelem:456 oldal
Sorozat:Részlegesek #1
"Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immunis csecsemő.Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot – amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott                                          róla.
Dan Wells, a Nem vagyok sorozatgyilkos méltán elismert szerzője izgalmas utazásra invitálja az olvasót egy olyan világba, amelyben maga az emberi lét fogalma kérdőjeleződik meg – ahol emberi mivoltunk egyben a legnagyobb hátrányunk és egyetlen reményünk a túlélésre."




Véleményem:Az utóbbi időben főleg disztópiákat olvastam.Ezek a könyvek sokkal jobban lekötnek,és jobban meg is jegyzem a cselekményüket.Mindegyiknek más és más volt a története,ahogyan ez is egy új témát boncolgat.
Itt egy olyan világgal ismerkedhetünk meg,ahol az emberek hadban állnak-az egyébként általuk létrehozott-Részlegesekkel.Közben lázadó csoportok is próbálják szabotálni saját embertársaik munkáját.Mégis a legnagyobb probléma RM vírus,ami miatt az újszülöttek néhány napon belül meghalnak,így nagyon kétséges az emberiség fennmaradása. Kira,aki már rengeteg csecsemőt látott meghalni,egy hozzá közel álló ember leendő kisbabája érdekében mindent megtesz,hogy megszerezze a vírus ellenszerét.
A könyv elejét nem találtam annyira érdekesnek.Annál tényleg úgy voltam,hogy most csak azért is tovább fogom olvasni a könyvet,nem hagyom abba már az elején.Aztán egyre érdekesebbek lettek a dolgok.A szereplők is egyre veszélyesebb területekre tévedtek,egyre kétségesebb helyzetekbe kerültek.
A szereplők többségében szimpatikusak voltak.Kira egy nagyon erős női karakter,saját életét is feláldozta volna,és mindenkivel szembeszállt a jó ügy érdekében.
Jason volt számomra az egyik legkedveltebb szereplő.A stílusa,hozzáállása,másokban való megbízása szimpatikussá tette.
Marcussal nem volt különösebb bajom,de nem igazán kedveltem meg.Kira után annyira semmilyen volt számomra.Bár nem különböztek olyan sokban egymástól,de Kirához képest eléggé egy "nyuszi" volt.
A kedvencem Samm volt (mily meglepő).Nem tudtunk meg róla túl sok mindent,éppen ezért remélem hogy a következő részekben több szerepe lesz.
Persze a könyvben nem volt hiány a meglepő részekből sem.Rengeteg "WTF?" és "Most mi van?" pillanatom volt a sok csavarnak köszönhetően.A végén is,amikor már fellélegeztem,kiderült,hogy még koránt sincs vége a bonyodalmaknak,és az egész kezdődik majd ellőről.
Az elejét leszámítva az egész nagyon izgalmas,pörgős,érdekes volt.Én csak ajánlani tudom,és remélem hogy hamarosan eljutok a második rész olvasásáig is.
Összegezve:9/10


      edit

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése