Published április 27, 2014 by Haradel with 0 comment

Kristin Cashore : Fire - Zsarát

                                                                                                                                                                                                 
Kiadó:Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve:2011
Terjedelem:482 oldal
Sorozat:Graceling #2





 " Valahol a hét királyság egyikében...egy sziklás,kopár vidéken...él egy lány,akinek döbbenetes külseje és különleges képessége,hogy mások elméjét befolyásolni tudja,félelmet kelt mindenkiben,akivel csak találkozik.De legfőképpen önmagában."






Véleményem: Bár a könyv elejére az van írva,hogy "A New York Times bestseller listás GRACELING folytatása" ,mégsem annak a történetét folytatja,hanem előtte játszódik.Fényderül a két könyvet összekötő Lekk származására , és hogy hogyan vesztette el egyik szemét. Ahol ez játszódik,Völgyeföldén nem ismerik a garaboncokat,csak a szörnyeket,akik állatok és emberek is lehetnek egyaránt,és akiknek a képességük a szépségük,és a mások elméjének irányítása.

Lassabban haladtam vele,mint az előző kötettel,de ez is tetszett.
A főszereplője egy Zsarát nevű szörny lány,aki fajtájának utolsó emberi példánya.Nem sokban különbözik egy garabonctól,csak annyiban,hogy nem felemás színű a szeme,és minden szörnynek ugyan az a képessége.
Ahogyan a garaboncokért sem,úgy a szörnyekért sem vannak oda az emberek az önkéntelen csodálaton túl Zsarát kegyetlen és rossz hírű apja miatt.Egyedül Bronzár és a fia Íjász fogadja el a lányt,akikkel együtt nőtt fel.

Az első rész kicsit jobban tetszett.Az első részben a fordulatok és "megvilágosodások" el vannak jobban szórva.Ezt úgy értem,hogy az egész történetben az elejétől a végéig mindig újabb dolgokra jönnek rá.
A Zsarátban is vannak több helyen felismerések,viszont a 483 oldalas könyvnek az utolsó kb.80 oldalán annyi mindenre fény derül,hogy az egyszerre kicsit sok.Nem lehet jobban elgondolkodni hogy akkor most mi is történt,mert jön az újabb fontos információ.

Amikor Zsarát és Brigan először találkozik,bár Brigan megveti a lányt,én mégis már akkor gondoltam,hogy SPOILER! a végén úgyis összefognak jönni SPOILER VÉGE .
Bár úgy nem olyan happy end-es a vége,de szerintem az úgy izgalmasabb lett volna ha SPOILER! amikor a végén Narist hátba lövik,akkor nem életben marad,hanem meghalt volna.Íjász is meghalt,úgyhogy már amúgy sem olyan boldog a vége. SPOILER VÉGE.


Igazából úgy is el lehet olvasni,hogy ha még nem olvastad a Garaboncot mert ez egy külön álló történet,csak nem fogod tudni,hogy miért fontos szereplő Lekk.

Tudom ajánlani,összességében nem rossz,tetszett.Olvassátok nyugodtan!
(Amúgy csak az én példányomon kopik le a Fire felirat?)

Összegezve:8/10


      edit

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése