Published június 15, 2015 by Haradel with 0 comment

Sarah J. Maas:The assasin's blade-Az orgyilkos pengéje és más történetek

Kiadó:Könyvmolyképző kiadó
Kiadás éve:2015
Terjedelem:502 oldal
Sorozat:Üvegtrón #0,1-0,4
Ebben a kötetben öt,kronológiailag és cselekményileg egymást követő történet van,amikből megismerhetjük Celaena életét az orgyilkosok között.

1.Az orgyilkos és a kalózok fejedelme
Celaenát a mestere elküldi egy szigetre,hogy a kalózok fejedelmével lebonyolítson egy üzletet.Társával,Sammel együtt fogalmuk sincs,hogy mi is pontosan az üzlet tárgya,de kénytelenek tárgyalni a kalózzal.Amikor Celaena rájön az igazságra,mindent megtesz,hogy meghiúsítsa az üzletet,még akkor is,ha ez nagyon súlyos következményt,büntetést von maga után.
Először nem esett le hogy ki az a Sam.Aztán lassan rájöttem,hogy az Üvegtrónban is Celaena említést tesz róla,úgyhogy kíváncsian olvastam,hogy milyen a kapcsolatuk.Azt elmondom,hogy itt még nem valami jó.Mivel vetélytársak,folyton veszekednek,cukkolják egymást és Sam nem mindig nézi jó szemmel a lány döntéseit.Celaena sokszor legszívesebben megölné a fiút,viszont néha különös érzéseket táplál iránta.Végül a kezdeti nehézségek ellenére összefognak,barátok lesznek,és segítenek egymásnak.Persze itt is megjelenik Celaena nagyszájú,viccelődő jelleme,valamint harcolásból, öldöklésből sincs hiány.

 2.Az orgyilkos és a gyógyító
Celaenát a kihágása miatt elküldik valahova messze.Utazás közben megszáll egy fogadóban,ahol találkozik egy fiatal pincér lánnyal,aki,mint kiderül gyógyító is.Miután megvédi Yelenát,elkezdi megtanítani harcolni,hogy meg tudja védeni magát.A végén pedig egy nagyon szép gesztussal támogatja a gyógyítót.
Ez volt a legrövidebb novella.Őszintén,nem volt annyira érdekes mint a többi,de megismerhetjük Celaena egy új,segítőkész oldalát is.Ez inkább ilyen „hézag kitöltő” rész,mert összefűzi az első és harmadik részt.Nem nagyon tudok több mindent mondani róla,nem akarom elmondani az egész történetet.

3.Az orgyilkos és a sivatag
Celaenát Arobynn büntetésül elküldi a Csendes Orgyilkosokhoz.A feledata az,hogy az ottani mesterrel eddzen,valaamint ajánló levelet kapjon tőle.Nem elég,hogy az erődjük a sivatag közepén van,de még a mester sem akar vele rögtön foglalkozni.Megismeri Anselt,aki a szobatársa,és akivel jó barátok lesznek.Ám itt is érik nehézségek,amikor ismét becsapják,és megmutathatja,mire is képes.
Ez a novella nagyon tetszett.Tényleg végig izgalmas,pörgős volt.Új emberekkel is megismerkedhetünk,és Celaena is sokat tanul.Rengeteg árulás,ármánykodás,összeesküvés van benne,ami mindenkit megvisel.Viszont pont emiatt olyan izgalmas az egész.

4.Az orgyilkos és az alvilág
A sivatagból való hazatérés után Celaena szabad akar lenni,új életet akar kezdeni.Arobynn viszont egy visszautasíthatatlan ajánlatot tesz,ami során a lány zűrös,elveinek ellentmondó ügyleteket tudna megállítani.A végére pedig már nem tudja hogy kiben bízzon és kiben nem,ki hazudik neki és nem,és hogy mit is kéne csinálnia.
Ebben a részben sokkal több jelentőséget kap a Sam-Celaena kapcsolat.Itt már  kezd kiteljesedni a kapcsolatuk,és az érzelmeik.Megismerhetjük a lány orgyilkosi munkásságát,előkészületeit.Ráadásul két,már ismert szereplő is megjelenik.

5.Az orgyilkos és a birodalom
Celaenának Sammel együtt sikerült elszakadnia Arobynntól,és most próbálják élni az életüket.Ez azonban nehezen megy,mivel munkát kéne találniuk,elutazni pedig Arobynn miatt nem nagyon tudnak.Elvállalnak egy nagyon veszélyes,és szinte lehetetlen munkát,amit Celaena először ellenez,majd végül belemegy.Ám ez áldozatokkal jár,mégpedig elég komoly áldozatokkal.

Igen,ez a rész a legszomorúbb.Az árulások,befolyásolások mellett sajnos komoly veszteségek is vannak.Celaena teljesen össze van roppanva,ráadásul még el is kapják.Ez a novella meséli el a mindkettejük életébe lépő legnagyobb változásokat.Nagyon szomorú volt.Ugyan akkor imádtam Celaenát a hibái ellenére is,és Sam is az egyik kedvencem lett.Nagyon jó befejezése ennek a novelláskötetnek,és méltó elődje a további részeknek.

Összegezve:10/10
      edit

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése