Published augusztus 07, 2014 by Haradel with 0 comment

Veronica Roth:A beavatott

Kiadó:Ciceró Kiadó
Kiadás éve:2012
Terjedelem:430 oldal
Sorozat:Divergent #1
"Egyetlen döntés alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid.
Egyetlen döntés meghatározhatja értékrendedet.
Egyetlen döntés örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges.
Egyetlen döntés, amelytől megváltozol.

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek.Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralévő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent - még önmagának is."





Véleményem:Erre a könyvre is úgy akadtam rá,hogy rengeteg helyen láttam,rengetegszer hallottam róla,és ezáltal elég kíváncsi lettem rá,hogy akkor végül is ez miről szól,miért annyira nagy sikerű.
Eléggé sokat gondolkoztam azon,hogy mit írjak róla.

Cselekmény leírást tartalmazhat!
Beatrice(később Tris) az Önfeláldozókhoz tartozik,testvérével együtt.Aztán eljön a nap,amikor választaniuk kell: maradnak ennél a csoportnál,vagy újat választanak,ezzel elszakadva családjuktól.Igen ám,csak hogy Beatrice-nek nem jött ki egyértelmű eredmény  a vizsgán.Végül ő,és bátyja is más-más csoportba kerül.
Még pedig a lány a Bátrakat választja.Miután az első "próbatételeken" túl van,kemény kiképzésben lesz része,és ettől függ,hogy a csoportban maradhat-e,vagy csoport nélkülivé válik.A kezdeti nehézségek után az Elfajzottságának köszönhetően egyre jobb eredményeket ér el,miközben rátalál a szerelem is.
Mindeközben egyre több furcsaságra is figyelmes lesz,amivel az életét is kockáztatja...

Egyáltalán nem volt rossz a könyv.Voltak dolgok,amik tetszettek benne:

Társadalmi csoportok:Igen,ez tetszett benne.Viszonylag jól fel vannak építve.Megvan,hogy melyiknek mi a feladata,külön jelképeik vannak,külön öltözködési szokásaik vannak,és persze viszálykodások is vannak a csoportok között.A feladataik pedig valóban érdekesek.
Szereplők:Főleg a mellékszereplők tetszettek.Nem tudom miért,de nekem elég karaktereseknek tűntek.Mindegyiknek különféle,megmutatkozó jelleme volt,és néhányuk eléggé megtudott lepni.
Christina például egy nagyon jó barátnő,aki kiáll másokért,viszont irigy is tud lenni.Will is jó barát,viszont gyanakvó is,és Művelt múltja révén igen okos is.Al egy kedves fiú,mégis csinál olyat,amit nem képzeltünk el volna róla.(SPOILER!! Itt arra gondolok,amikor segített Trist elhurcolni a szakadékhoz SPOILER VÉGE! )
Peter nagyon gonosz egy gyerek,viszont nagy szájához képest a végén kegyelemért könyörög.
Persze nem csak őket szerettem.Ott van például Négyes.Ő aztán meg olyan,hogy kívül,és a kiképzés alatt keménynek látszik,viszont ő is tud lenni kedves,és gyengéd.Ezek mellett pedig igen sok rejtély övezi a múltját.
Térjünk rá a fő-főszereplőnkre,Trisre.Őszintén mondva,én nagyon nem szerettem.A viselkedése,jelleme nagyon nem volt szimpatikus.Ő úgy elvolt,ment az események sodrásával,és eléggé kiszámítható volt.Pedig szerintem neki kellett volna a legérdekesebb karakternek lennie.

Voltak a történet közben olyan dolgok,cselekvések,amiket nem teljesen értettem.Tehát ezt úgy értem,hogy valaki valamit hirtelen felindulásból csinál.De fogalmad sincs,hogy ezt most miért csinálta,és az írónő sem magyarázza el.
Vannak benne olyan dolgok,amiket nem magyaráz el rendesen,nem ad rá választ,viszont néha vannak olyan megjegyzések,leírások,aminél az ember úgy van,hogy ezt most miért?Ezt miért kellet leírni?Mert általában ezek vagy egyértelműek,vagy lényegtelenek.

Az viszont tetszett benne,hogy voltak durva jelenetek benne.Na,most ne egy Trónok harca jelenetre gondoljatok,mert annyira nem durvák,de éppen elég erőszakosak...

Igazából összességében nem volt rossz.Tetszett,de közel sem lett a kedvencem.

Összegezve:8,5/10






      edit

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése