Published május 18, 2014 by Haradel with 0 comment

Erin Morgenstern : Éjszakai cirkusz



Kiadó:Libri Kiadó
Kiadás éve:2012
Terjedelem:406 oldal
Sorozat:-







" A cirkusz váratlanul érkezik.Jövetelét nem hirdeti semmi.Egyszerűen csak itt van,holott még tegnap nyoma sem volt.Ez a világ egyszerre ragyogó és sötét,nem akarsz majd kilépni belőle."








VIGYÁZAT!SPOILERT TARTALMAZHAT!
Véleményem: Már a kinézete is megfogott.Szerintem a borítója egyszerűen gyönyörű...nagyon,de nagyon.

Személy szerint,én nagyon szeretem a cirkuszokat.Egyszerűen elbűvöl, ahogy az artisták ugrálnak a levegőben,ahogyan a bűvészek a trükkjeiket mutatják be,és ahogyan az állatok végrehajtják a mutatványaikat.

A könyvben levő cirkuszba pedig minden áron elmennék.Egyáltalán nem szokványos,nem csak a műsorszámok és látványosságok miatt,hanem nyitvatartási rendje,kinézete,elhelyezkedése végett ,és azért,mert nem egy nagy,hanem több kicsi sátorból áll.

Végül is az egész nem is a cirkuszról,hanem egy férfi és egy nő hosszú ideig tartó játszmájáról szól.Ők ketten jóformán azt sem tudják,mi is ennek az egésznek a célja.
Miközben ez tart,kapcsolatok szövődnek,titkokra derül fény,haláleset következik be,és még a játék egy fontos részletére is fény derül: az nyer,aki utoljára talpon marad.

Az egész történet több szálon fut.Legalább is annyiból,hogy nem csak egy ember napjait,cselekedeteit követhetjük figyelemmel,hanem a cirkusz két másik lakójának,és barátjuknak együtt létét, plusz egyes cirkuszon kívüli ember néhány lényeges "mozdulatát" is.
A leglényegesebb ember Celia,aki szinte maga a cirkusz.Neki kell figyelni rá,és a benne levő emberekre.Lényeges szereplők még a Murray ikrek is,akik a múltat,és a jövőt látják különleges képességük által.
És még egy nagyon fontos személy van.Ő az,akiről néhány fejezetben volt csak szó,és akiről mindenki azt gondolja,hogy csak egyszerűen a vörös hajú testvérek jó barátja.Viszont a végén nagy jelentősége lesz Baileynek,hiszen ráruházzák a cirkuszt,mert már csak ő mentheti meg a teljes összeomlástól.

Az emberek körében akkora sikere van a cirkusznak,hogy az egyik nagy rajongója által (aki történetesen a bejáratnál található óra készítője) "létrejönnek" a reveur-ok,akik mindenhova követik a cirkuszt,és megkülönböztetésül piros sálat hordanak.

Igazából szinte csak jókat hallottam a könyvről.Nekem is tetszett.A legjobb szó rá az,hogy "elbűvölő"...legalább is engem teljesen elbűvölt.
Tényleg sok fordulat,és titokzatosság van benne.
Két kedvenc szereplőm is van belőle.Az egyik Cukiko,a kígyónő,a másik pedig a "szürke öltönyös férfi".A második talán azért,mert nem tudunk meg róla sok mindent,csak annyit,hogy elég idős lehet már,hiszen "nincs árnyéka",és azt,hogy nem beszél se sokat,se sok mindenkivel.
Egyetlen pici problémám volt vele.Mégpedig az,hogy nem haladtam vele olyan gyorsan,mint egyes könyvekkel.Le tudtam tenni.Nem  azért mert rossz lett volna...igazából nem is tudom miért.Egyébként csak ajánlani tudom.

Viszont kap tőlem egy *-ot,mert van a végében szószedet.Mostanság nincs túl sok ilyen könyv.

Összegezve:9*/10


      edit

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése