Published május 23, 2014 by Haradel with 0 comment

Alan Bradley : De mi került a pitébe?


Kiadó:Maxim Kiadó
Kiadás éve:2013
Terjedelem:338 oldal
Sorozat:Flavia de Luce rejtélyei #1
"A bűbájos, gazdag képzelőerővel megáldott Flavia de Luce két undok nővérével és özvegy édesapjával Buckshaw valaha jobb időket látott kastélyában él. A szemfüles és kíváncsi lány a családi birtokon felfedez egy elhagyatott viktoriánus laboratóriumot, ahol kitanulja a vegyészetet - főként a méregkeverést.
Egy különös haláleset és számos megmagyarázhatatlan rejtély arra sarkallja Flaviát, hogy nyomozásba kezdjen. Mikor édesapját letartóztatják gyilkosság vádjával, felgyorsulnak az események. A félelmet nem ismerő lány a kémia segítségével fedez fel ellentmondásokat és kapcsolódási pontokat, és fejti fel a bűnügy szövevényes szálait. 
Lendületes stílusú, lebilincselően izgalmas regény, amelyben a fiatal elbeszélő-főszereplő igazi Agatha Christie-krimibe illő leleményességgel és logikával ered a bűnügy nyomába. A De mi került a pitébe? egy hatkötetesre tervezett sorozat első része."



Véleményem: Végül is lehet ifjúsági kriminek hívni.Hiszen gyilkosság történik benne,és egy kislány oldja meg az ügyet.
Nagyon szerethető,magával ragadó könyv.Hamar és könnyen el lehet olvasni.A főszereplőt hamar meg lehet kedvelni.

Amikor rájöttem,hogy Flavia imádja a kémiát,kicsit elkezdtem "félni" ettől az egésztől.Egyszerűen ki nem állhatom a kémiát.Ez a könyv viszont érdekessé tette számomra.(Most már tudom hogy lehet bizonyíték és feltűnés nélkül embert ölni remélem nem lesz rá szükségem) 

Flavia egy 11 éves lány,akinek az édesanyja meghalt.Apja katona volt,és szenvedélyes bélyeg gyűjtő.Két nővérét ki nem állhatja-az érzés kölcsönös-és mindig bosszút forral ellenük.
Miután egy halottat találnak a kertjükben,és az apját gyanúsítják,azonnal elkezd nyomozni.Gyors észjárása,és a kémia segítségével hamar rájön régi titkokra,és arra,hogy ki a tettes.

Flavia egy erős lány.Amikor rátalál a holttestre nagyon megijed,viszont az egyéb intézkedéseket-az,hogy szól valakinek az uborkaágyásról,és hogy hívja a rendőröket-teljes higgadtsággal végzi el.

Rájön apja múltjának sötét részleteire,és olyan dolgokra,amit más nem tudott ezelőtt,kivéve azokat,akik ebben az egészben benne voltak.

Apja védelmében még a gyilkosságot is magára vállalja(bár ezt nem hiszik el neki).A felügyelő mindig többet szeretne tőle megtudni,és kissé távol szeretné tartani az ügytől. Flaviát viszont nem ilyen fából faragták.Addig küzd,és kutakodik,míg rá nem jön a megoldásra.

Nekem személy szerint nagyon tetszett a könyv.Érdekes,izgalmas,néhol humoros,gördülékeny a történet,és van benne pár hasonlat,amit lehet ,hogy a közeljövőben még használni is fogok.

Nagyon ajánlom,bármelyik korosztálynak.Szerintem bárki tudja élvezni,és bárki jól tud szórakozni rajta.

Összegezve: 8/10
      edit

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése